از خواص جالب گلپر چه می دانید؟ | سبزیجات

گلپر از یکی از گیاهانیه که بسیار پرخاصیته.هر کدوم از ما دست کم یه بار انار یا باقلا رو با گلپر خورده ایم و بو و مزه اون واسه ما آشناست…این ادویه رو چقدر می شناسین؟ با خواص اون آشنایید؟ دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران،

 

در مورد این گیاه و خواص تغذیه ای و درمانی اون، این جور توضیح دادن. این درسته که گلپر یه چاشنی ایرانیه؟بله، گلپر گیاهیه که فقط در ایران می رید و به خاطر همین به «هراکلیوم پرسیکوم» معروفه. تموم گیاهانی که پایان نامشون «پرسیکوم» است،

 

به نام کشورمون ثبت شدن. محل رشد این گیاه بیشتر نواحی مرتفع (۱۵۰۰-۲۰۰۰ متر ارتفاع) و پر آب مثل رودخانه های دور و بر شمشک، گچسر، دیزین، اوشان و تونل کندوانه و از این مناطق به بقیه نقاط ایران فرستاده میشه. اندازه برداشت گلپر به حدی نیس که به خارج از ایران صادر شه.

 

 

بهار فصل رویش این گیاه خودرو و وحشیه. برگای گلپر بزرگ و پهنه و قطر اون بعضی وقتا از نیم متر هم بیشتر می شه. گیاه گلپر از خونواده گیاهان چتری یا جعفری و گل اون بسیار قشنگتر و مثل چتره. قطر این گلا بعضی وقتا به بیشتر از ۵۰ سانتی متر می رسه. گلای سفید رنگ در خرداد و تیر ماه باز می شه.

 

شهریور و مهر ماه فصل برداشت دانه هاست.دانه های گلپر پهن هستن، بویی نافذ دارن و قطر اونا از ۴-۶ میلی متر بیشتر نمی شه. واسه برداشت دانه ها چترها رو می چینند و اونا رو تو یکدست می تکونن تا دانه ها بریزه. برگ و ساقه این گیاه هم بوی نافذی داره و از ساقه تو خالی اون هرچند مزه تند و تیز و تلخی داره،

 

ترشی بسیار خوشمزه ای درست می کنن. دانه های گلپر مشابهی از نظر بو و مزه نداره و از قدیم به دلیل خوراکی بودن و از اونجا که مصرف اون محدودیت و ممنوعیتی نداره، اونو پودر می کردن و به عنوان ادویه مستقیم یا همراه با بقیه اودیه ها در ترشیا یا در غذاها می ریختند. دانه های گلپر فایده های درمانی یا تغذیه ای هم دارن؟

 

 

بله، گلپر خواص آنتی اکسیدانی و ضدنفخ بالایی داره و معمولاً همراه با مواد غذایی نفاخ مثل باقلا استفاده می شه. دانه های گلپر خاصیت تقویت کنندگی معده هم دارن و هضم کننده خوبی هستن. آدمایی که معده ضعیف یا تنبلی دارن، می تونن از پودر گلپر به عنوان ادویه در غذا استفاده کنن.

 

اسانس دانه های گلپر خاصیت ضدمیکروبی داره و مثل سیر و پیاز شوینده معده حساب می شه. از این ادویه به عنوان نگه دارنده مواد غذایی از فساد هم استفاده می شه.متأسفانه با در نظر گرفتن اینکه این گیاه فقط در ایران اونم در نواحی خاصی می رید، مطالعه چندانی روی اسانس اون انجام نشده و در مورد بقیه خواص این گیاه هم اطلاعاتی در دسترس نیس.

 

این موضوع درسته که بعضی آدما به گلپر حساسیت دارن و با مصرف اون کهیر میزنن؟کلاً گیاهان خونواده جعفری می تونن ترکیبای کومارینی داشته باشن که واسه بعضی افراد حساسیت زاست و مشکلات نوری روی پوست بوجود میاره. یعنی فردی که به این گیاهان حساسیت داره، در اثر مصرف یا تماس پوستی با اونا و قرار گرفتن در آفتاب،دچار لکای پوستی قهوه ای، قرمز یا تاولی می شه که گاه خارش داره.

.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *